Η Συμπονετική Διερεύνηση (Compassionate Inquiry- CI) είναι μια θεραπευτική μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον Dr. Gabor Maté, γνωστό για το έργο του στον τομέα του τραύματος, της εθιστικότητας και της ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία. Αυτή η μέθοδος στοχεύει στην αποκάλυψη των βαθύτερων συναισθηματικών και ψυχολογικών αιτιών που βρίσκονται πίσω από τον πόνο και τη δυσφορία ενός ατόμου. Με πιο απλά λόγια, εδώ θα διερευνήσουμε και θα μιλήσουμε για τις βαθιές μας σκέψεις και εμπειρίες. Θα αναζητήσουμε μαζί αυτα τα ¨Γιατί εγώ πάντα/συνέχεια……¨
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το τι είναι το τραύμα:
Σύμφωνα με τον Gabor Maté, το τραύμα δεν είναι απλώς το συμβάν που μας συνέβη (Αυτο είναι το τραυματικό γεγονός), αλλά το ψυχολογικό αποτύπωμα που αφήνει το συγκεκριμένο συμβάν μέσα μας. Το τραύμα, όπως το ορίζει, είναι η εσωτερική πληγή που προκύπτει από εμπειρίες οι οποίες υπερβαίνουν την ικανότητά μας να αντέξουμε, να επεξεργαστούμε ή να ενσωματώσουμε πλήρως το συναισθηματικό φορτίο που φέρουν.
Ο Maté τονίζει ότι το τραύμα δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά, δραματικά γεγονότα (όπως η κακοποίηση (συναισθηματικη, σωματική ή σεξουαλική ή οι φυσικές καταστροφές), αλλά και πιο «κοινές» εμπειρίες, όπως η συναισθηματική παραμέληση, η απόρριψη ή το να μην νιώθουμε ασφαλείς και αγαπητοί. Αυτές οι εμπειρίες, ακόμα και αν δεν φαίνονται «μεγάλες», μπορούν να έχουν ισχυρή και παρατεταμένη επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.
Το τραύμα, κατά τον Maté, διαταράσσει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγώ και της ταυτότητας, και μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες συναισθηματικές και σωματικές παθήσεις. Επηρεάζει την αντίληψή μας, τις σχέσεις μας και την ικανότητά μας να ζούμε στο εδώ και τώρα (Για παράδειγμα, ένας φίλος θα μας πει ¨Δεν μπορώ να βγούμε σήμερα¨ και εμεις αυτο μπορει να το βιώνουμε ως απόρριψη). Ωστόσο, το τραύμα μπορεί να θεραπευτεί μέσω της κατανόησης, της αποδοχής και της βαθιάς εξερεύνησης του εαυτού μας, με τη βοήθεια προσεγγίσεων όπως η Συμπονετική Διερεύνηση.